vrijdag 22 april 2016

Recentie rugby bal

Hallo lezers,
Vandaag ga ik een recensie schrijven over natuurlijk een rugby product. Dit gaat een recensie worden over een rugby bal. Ik dacht ik ga een recensie schrijven over iets wat te maken heeft met rugby.
Het eerste wat bij me op kwam is een rugbybal, dat is dus ook waar ik het over doe (=. De recensie gaat zijn over een custom made bal van Gibert (alleen het uiterlijk is custom). Deze bal heb ik bij mijn rugbyclub gekocht en de bal heeft dus ook de kleuren en het logo van de club. De bal die ik heb gekocht en gebruik is een gilbert trainigs (zenon) bal maat 5. Deze bal heeft de kleuren blauw en rood met het logo van mijn club erop


Informatie over gilbert 

Dit bedrijf is opgericht door William Gilbert, die eerst een schoenenlapper was. Samen met zijn neef maakte hij rugbyballen voor een nabijgelegen rugbyclub. In 2000 is het bedijf overgekocht door Grays international. Dat komt omdat het bedrijf Gilbert een beetje in de financiele crisis zat. Gilbert sponsert al zes keer op rij het wereldkampioenschap. Deze reeks begon in 1995 in Zuid-Afrika en deze reeks is nog steeds bezig. De laatste was in Engeland 2015 (gewonnen door Nieuw-Zeeland)

De recensie

Het is een hele fijne rugby bal. Hij heeft veel grip en gaat lang mee. De bal kan niet alleen goed gebruikt worden om te pasen maar ook om te trappen. De bal gaat ook al speel ik er ook mee op asfalt echt lang mee. Ik heb de bal nu bijna een half jaar en hij heeft nog steeds bijna dezelfde grip als toen ik hem kocht. De kleur van de bal gaat er wel vrij snel af wat ik wat minder fijn vind. Dat maakt natuurlijk niet uit voor de manier over hoe die speelt.

Conclusie

Ik geef deze bal een cijfer 8. Dit komt doordat de bal erg lang meegaat een veel grip blijft houden. Het uiterlijk is ook mooi, de vorm ook erg fijn en daarom deze 8.

Grip

De grip van deze bal is echt erg prettig. De grip blijft een lange tijd goed, zo kan je natuurlijk meer van je bal 'genieten' voor een lagere prijs.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de bal is erg mooi. Dit komt natuurlijk ook omdat hij custom made is. Dit is erg fijn aan Gilbert je kan gewoon zelf een bal maken. Dit is bijna niet duurder dan wanneer je een niet custom bal koopt.

Vorm

De vorm van de bal is iets ronder dan dan een wedstrijd bal. Hij is lijkt dus niet zo veel op een American Football.

Houdbaarheid

De bal blijf erg lang in een mooie staat. Het plaatje blijft lange tijd zichtbaar.


 

woensdag 13 april 2016

Posities bij Rugby union

Inleiding

Vandaag ga ik met jullie de posities in het veld doornemen bij rugby union.
In rugby heb je in het veld de voorwaartse en de driekwarters. Ik ga nu per positie een uitleg geven.

 

Props nummer 1&3

Functie
Hun belangrijkste functie is zorgen voor stabiliteit bij een scrum, vaak tillen ze in een line-out een andere speler op (wel netjes natuurlijk)
Wat hebben ze nodig?
Een krachtig bovenlichaam, die kunnen ze dan gebruiken om de scrum te stabiliseren,  uithoudingsvermogen en een beetje balvaardigheid.

Hooker nummer 2

Functie
De hooker heeft twee belanrijke taken, hij verovert de bal in de scrum en gooit (meestal) de bal in in de line-out.
Wat hebben ze nodig?
Veel kracht, dit hebben ze nodig om de kracht in de scrum de kunnen weerstaan. Snelheid, om afstanden de overbruggen. En als laatste een goede balhandeling, dit hebben ze nodig om de bal in een line-out goed in te kunnen gooien.


2e rij nummers 4&5 

Functie
De 2e rijers proberen in een line-out de bal te veroveren. Ze zijn een onmisbare kracht in de srum, ruck, maul en line-out
Wat hebben ze nodig?
Meestal zijn 2e rijers erg groot, dit kunnen ze dan goed gebruiken in een line-out. 2e rijers zijn balvaardig en meestal ook wel een beetje behendig.

Flankers nummer 6&7

Functie
Hun belangrijkste doel is om de bal te veroveren in fysiek contact te veroveren.
Wat hebben ze nodig?
De flankers hebben een goede tackle nodig. Ze moeten niet bang zijn om voor de bal te vechten. Ze hebben dus een combinatie van snelheid, kracht, uithoudingsvermogen nodig.

Nummer 8 (zo noem je hem ook)

Functie
De nummer acht is een van de verbindingen tussen de voorwaartsen en de driekwarters bij de aanval. De nummer 8 is een 'aggresieve' aanvaller (niet letterlijk natuurlijk).
Wat heb je nodig?
De nummer acht heeft een goede balvaardigheid en een goed besef van ruimte nodig. Kracht en snelheid voor een korte afstand is erg handig

Scrum half nummer 9

Functie
De scrum half is de verbinding tussen de voorwaartsen en de driekwarters. De scrum half pakt de bal uit de scrum en de ruck. Hij maakt belangrijke keuzes. Bijvoorbeeld om of de bal dicht bij de voorwaartsen te houden of de bal snel naar de driekwarters spelen.
Wat heb je nodig?
Het is handig als je krachtig bent, explosief en een erg goede balvaardigheid hebt. Ook heb je een goed inzicht nodig.


Fly half nummer 10

Functie

als een soortvan dirigent heeft de fly half erg veel invloed op de prestaties van de ploeg. Hij krijgt de bal van de nummer 9 en moet direct beslissen of hij/zij de bal gaat trappen, gaat spelen of een doorbraak forceert.
Wat heb je nodig
Je moet goed kunnen trappen vanuit de hand, liefst met beide voeten. Snelheid is belangrijk eveneens creativiteit, communicatie met de lijn, tactisch inzicht en je moet goed kunnen presteren onder druk.


Centers nummer 12&13  


Functie
De centers hebben een sleutelpositie zowel in de aanval als in de verdediging. In de verdediging proberen ze zoals iedereen de tegestander te tackelen. In de aanval gebruiken ze hun snelheid, kracht en creativiteit om de verdediging van de tegenstanders te doorbreken.
Wat hebben ze nodig?
De meeste centers zijn relatief mager (voor in rugby bedoel ik). Zijn sterk en heel snel.
Op deze plek is een talent nodig voor de aanval en een vastberadenheid om te tackelen.

Wings nummer 11&14

Functie
De wings zorgen in het veld voor een injectie van snelheid die nodig is om een try te scoren. Ook zijn ze net als bijna iedereen erg belangrijk de verdediging.
Wat hebben ze nodig?
Snelheid. Wings krijgen niet heel vaak de bal en als dat wel gebeurd moeten ze daar goed gebruik van maken. Ze lopen door de gaten in de verdediging en proberen zo een try te scoren. Balvaardigheid is ook in het voordeel van een wing.

Full back nummer 15

Functie
Omdat de full back de laatste man in de verdediging is moet de fullback vertrouwen hebben in een goede tackle en goed zijn in de hoge bal te vangen.
Wat hebben ze nodig?
Een goede balcontrole, geen angst om een harde tackle te maken. Ook zijn de meeste fullbacks vrij snel. Dat is handig wanneer er dan een bal ver achter in het veld word getrapt kan je snel naar voren rennen.









Bron

Boekje: Rugby union, een handleiding voor beginners.
Mezelf

dinsdag 12 april 2016

Wat is rugby en hoe werkt het?

Inleiding

Vandaag ga ik jullie lezers een kleine uitleg geven over hoe rugby gaat en wat de spelregels zijn. Het zal voor mij erg lastig zijn om alle regels te bespreken.
Dat zal hoogstwaarschijnlijk komen omdat rugby een erg ingewikkelde sport is en er heel veel regels zijn. Rugby wordt vaak in de war gehaald met American Football daarom dacht ik laat ik de basic regels van Rugby uitleggen. Er zijn 2 soorten rugby. Rugby Union en Rugby League. Dit zijn twee verschillende soorten rugby. Ik ga het hebben over rugby Union (ik weet niet zo veel van  rugby League).

Veel leesplezier!!


Wat is het doel van rugby?

Bij rugby is het de bedoeling dat je de bal achter de lijnen druk, in het trygebied (achter de palen).Je mag de bal alleen naar achter gooien. Dat maakt het dus ook moeilijker om een try te maken.



Wat is rugby Union?

Rugby Union is internationaal een hele grote sport. Deze sport word daarom ook in veel landen gespeeld. Een paar voorbeelden van die landen zijn Nieuw-Zeeland, Australië, Argentinië en Engeland.


Wat is het verschil tussen rugby Union en League?

Het grootste verschil tussen rugby Union en League is dat er bij rugby league geen rucks zijn en bij rugby Union wel. Dit maakt het spel Union een stuk langzamer dan League.


Bal



Bij rugby speel je met een ovale bal (zoals je kan zien in deze foto). Je vraagt je
nu waarschijnlijk af: waarom is die bal niet rond? De beste uitleg die ik daarvoor kan geven is dat je met een ovale bal makkelijker kan gooien dan een ronde.

Tackle

Als een speler de bal heeft (baldrager) dan mag diegene worden getackeld door een tegenstander. Bij een tackle is het de bedoeling om de tegenstander naar de grond te brengen. Hier mag de tackelaar alleen gebruikmaken van zijn schouders, armen en handen. Je mag niet zoals je met voetbal iemand tackelen met je voet. Als je iemand tackelt dan mag je niet hoger tackelen dan de schouders, dus hoofd ook niet!! De scheidsrechter ziet het pas als een tackle als je knie of hoger op de grond ligt. Als de baldrager (degene die getackeld word) op de grond ligt moet diegene de bal meteen loslaten. Als de baldrager dit niet doet dan krijg je een penalty tegen de overtreding word dan not releasing genoemd, de baldrager mag als hij op de grond ligt nog één beweging maken. De tackelaar moet ook meteen de kans geven aan de baldrager om de bal weg te leggen. Als diegene dit niet doet krijg de partij met de bal een penalty die overtreding word ook wel not rolling away genoemd.


Na de tackle

Dit is erg moeilijk (maar wel essentieel) om uit te leggen maar dit is hoe Wikipedia het uitlegt.

In dit plaatje de beide offsidelines
'Na een tackle ontstaan er 2 buitenspellijnen. Aan de uiterste lichaamsgrens aan de zijde van de tegenstander en aan de uiterste lichaamsgrens aan de eigen zijde. De spelers moeten zich gaan opstellen aan hun eigen zijde aan weerszijde van deze lijnen. De enige weg die open staat naar de zijde van de tegenstander is over de getackelde speler heen vanaf de eigen zijde. De begrenzing van deze doorgang wordt gevormd door de lichaamsgrenzen van de spelers betrokken bij de tackel. Inkomen vanaf de zijkant kan worden bestraft (coming in from the side).'


Ruck

Nadat de speler met de bal is getackeld gaat het gevecht om de bal door. Boven de speler die de bal heeft vormt zich gewoonlijk een ruck. De beste vertaling voor dit die ik heb gehoord van mensen die weinig van rugby weten is ´de hoop´. Wat er tijdens ´de hoop´gebeurd is vrij ingewikkeld. Er komen van beide teams een paar mensen naar ´de hoop´ als ze daar zijn (wat meestal al heel snel is) dan gaan ze daar tegen elkaar aanduwen.







Maul

Als de baldrager word tegengehouden maar hij gaat niet  naar de grond (wat wel gebeurd als er een ruck is) dan ontstaat er een maul. Net als bij een ruck ontstaat er aan beide zijden een offsideline. Je mag bij een maul dus ook niet van de zijkant inkomen. Als je de maul expres laat instorten (collapsing the maul) is dat een overtreding.


Scrum

Een scrum (scrummage) is een spelhervatting die vaak word gebruikt in een wedstrijd. De ruck word soms ook wel gezien als een geordende ruck. In een scrum stellen acht mensen zich in een vaste organisatie op. Bij een scrum word de bal bij de nummers 1,2 & 3 ingegooid. Nadat de bal is ingegooid gaan de twee teams tegen elkaar 'duwen'. Dit mag alleen gebeuren door middel van de schouders. Nadat de bal is ingegooid zal de hooker (nummer 2) proberen om de bal met zijn voeten de bal richting de nummer 8 te krijgen. De bal moet loodrecht in de scrum worden gegooid (dus precies in het midden bij nummer 1, 2 & 3).


Line-out

Een line-out word gegeven als de bal over de zijlijn is gespeeld. De plaats waar de bal uit is gegaan hoeft niet noodzakelijk de plek te zijn waar de line-out komt (hier zijn een paar uitzonderingen voor).
De bal is pas uit als de bal of de grond raakt of de speler die de bal heeft uitloopt. Als de bal dus buiten de lijnen is en de bal word door een springende speler weer binnen de lijnen gebracht is de bal niet uit, dit kan alleen als de speler niet de grond raakt. Bij een line-out stellen van beide teams zich in twee rijen op tegenover elkaar op (zoals je ziet in het plaatje).
Beide teams zijn vrij om te bepalen hoeveel mensen ze in de line-out zetten. De spelers in de line-out mogen worden opgetild door hun medespelers in de line-out. Dit moet natuurlijk wel met zorg gedaan worden om blessures te voorkomen, als je in de lucht bent mag je ook niet worden aangeraakt door de tegenstanders. Als dit wel gebeurd dan krijg je een penalty tegen. De hooker (degene die de bal ingooid) moet er voor zorgen dat de bal recht tussen de teams word ingegooid.




Bronnen

http://www.worldrugbyshop.com/player-gear-balls-match-balls.html

http://laws.worldrugby.org/?law=19&language=EN

http://www.betterrugbycoaching.com/Article-1785-96-Rugby-Coaching-Drills-to-Improve-Rugby-Player-Skil-Rucking-and-Mauling-Rugby-coaching-guide-to-understanding-key-ruck-laws

http://www.betterrugbycoaching.com/Article-1950-96-Rugby-Coaching-Drills-to-Improve-Rugby-Player-Skil-Rucking-and-Mauling-Rugby-coaching-tip-for-clearing-out-opposition-players-from-the-ruck

http://www.englandrugby.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Laws_of_rugby_union

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rugby_union

http://pixers.nl/canvas-en-posters/bovenaanzicht-van-een-rugby-veld-29502511?material_id=1&size_id=1